Κακόβουλο λογισμικό

11. 10. 2014
Τελευταία ενημέρωση : 08 Απρίλιος 2015
Δημιουργήθηκε : 08 Απρίλιος 2015

warningΊσως τις τελευταίες μέρες έχετε δει σε κάποιο δελτίο ειδήσεων ή έχετε διαβάσει σε κάποιο web site τη προειδοποίηση στους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά την εμφάνιση στη χώρα μας του κακόβολου λογισμικού «Crypto-Wall», που στοχεύει στην καταβολή χρηματικών ποσών ως «λύτρα», προκειμένου να ξεκλειδωθούν – αποκρυπτογραφηθούν ψηφιακά αρχεία και δεδομένα στους Η/Υ των χρηστών.

Το συγκεκριμένο λογισμικό που αποτελεί εξέλιξη του γνωστού κακόβουλου λογισμικού «Cryptolocker», συγκαταλέγεται στις ψηφιακές απειλές τύπου Crypto- Malware, ενώ μπορεί να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις λειτουργικού συστήματος.

Ειδικότερα, το κακόβουλο λογισμικό, εξαπλώνεται – μεταδίδεται όταν

επισκεπτόμαστε επισφαλείς ή μολυσμένες ιστοσελίδες, εμφανιζόμενο ως δήθεν νόμιμη ενημέρωση δημοφιλών εφαρμογών. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, το «CryptoWall» εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.


Πιο συγκεκριμένα, μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, το κακόβουλο αυτό λογισμικό, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, κρυπτογραφεί - κλειδώνει όλα τα ψηφιακά αρχεία και τα δεδομένα (διαφόρων τύπων αρχείων, ενδεικτικά: *.doc, *.docx, *.xls, *.ppt, *.psd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.cdr, *.jpg, etc.) που είναι αποθηκευμένα στον Η/Υ του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, ενώ για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία του, πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό (ransom), σε διαφορετική περίπτωση καθίστανται απροσπέλαστα για το χρήστη τους.
Η καταβολή του χρηματικού ποσού γίνεται, μέσω ανώνυμου προγράμματος περιήγησης, με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin (BTC), κατόπιν μηνύματος που εμφανίζεται στον χρήστη, με υποδείξεις και οδηγίες για την πληρωμή.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους χρήστες του Διαδικτύου να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές καθώς και για να μην εξαπλωθεί το φαινόμενο, ενώ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το κακόβουλο λογισμικό.

Για την προστασία σας θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν μια σελίδα που επισκέπτεστε σας ζητά να «κατεβάσετε» μια νέα ενημέρωση για κάποιο πρόγραμμα του Η/Υ σας και εαν δεν είστε 100% σίγουροι να μην δέχεστε την ενημέρωση.
Επίσης να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν υπάρχουν συννημένα αρχεία σε emails και να μην τα ανοίγετε εάν δεν περιμένατε να σας στείλουν κάποιο αρχείο, ακόμα και εάν ο αποστολέας φαίνετε να είναι γνωστός σας ή κάποια γνωστή εταιρία.

Τέλος ο ποιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας είναι το ...παραδοσιακό backup.
Αποθηκεύουμε λοιπόν κάθε απαραίτητο μας αρχείο σε ένα μέσο αποθήκευσης το οποίο ΔΕΝ είναι πάντα συνδεδεμένο με τον Η/Υ μας (usb flash, CDWR, εξωτερικός δίσκος) ώστε στην περίπτώση που μολυνθεί ο Η/Υ μας να έχουμε τα αρχεία μας απο το backup.

Για τέτοιου είδους περιστατικά ή για παροχή διευκρινίσεων – συμβουλών, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
• Τηλεφωνικά στο: 210-6476464
• Στέλνοντας e-mail στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.